Moninainen moottoriurheilu

Moottoriurheilu eri muodoissaan on Suomessa erityisen suosittua ja maastamme onkin lähtöisin väkimäärään suhteutettuna erityisen paljon menestyneitä moottoriurheilijoita, kuten Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas. Vaikka osa on sitä mieltä, ettei moottoriurheilu ole urheilua lainkaan, niin monet taas pitävät moottoriurheilua aivan erityisen monipuolisena lajina.

Koko perhe harrastaa

Yllättävän monessa suomalaisperheessä koko perhe on innostunut moottoriurheilusta ja harrastaa sitä yhdessä. Perheen pienimmät saattavat kurvailla karting-radoilla vanhempien osallistuessa kisajärjestelyihin ja pienen kuljettajan sekä auton huoltotoimiin. Joissakin perheissä kaikki perheenjäsenet ajavat ja toisissa taas auton rassaaminen ja tuunaaminen on se tärkein juttu ja harrastuksen ydin. Joissakin perheissä taas perheenjäsenet keskittyvät erilaisten moottoriurheilukilpailujen seuraamiseen ja saattavat reissata niiden perässä ympäri Suomen – tai jopa ulkomaille. Juuri tällaiset esimerkit kertovat siitä, kuinka moninainen harrastus moottoriurheilu parhaimmillaan on ja kuinka monin eri tavoin sitä voidaan harrastaa.

Moottoriurheilu tarjoaa koko perheelle mahdollisuuksia hankkia yhteisiä kokemuksia sekä onnistumisen elämyksiä. Parhaimpia kokemuksia muistellaan perhepiirissä vuodesta toiseen ja ne ovat myös tilaisuuksia oppia uusia asioita sekä tutustua uusiin ihmisiin. On aina upea kokemus, kun pystyy ylittämään itsensä ja onnistuu esimerkiksi saavuttamaan oman uuden ennätysajan. Tai kun saa itse tuunatun auton yltämään erityisen hyvään suoritukseen.

Erilaisia lajeja

Kuten edellä jo todettiin, on moottoriurheilu monin tavoin erityisen monipuolinen harrastus. Sen lisäksi, että moottoriurheilua voidaan lähestyä hyvin monin eri tavoin, löytyy sen piiristä myös hyvin erilaisia lajeja kartingista F1:een. Moni aloittaakin lajin harrastamisen niin sanotusti hieman kesymmistä lajeista, kuten kartingista, ja osa siirtyy näistä lajeista pikkuhiljaa aina vain vaativampiin lajeihin ja vaativammille radoille – päätyypä osa jopa F1-radoillekin.

Kimi Räikkönen on tästä hyvä esimerkki. Hän nimittäin aloitti moottoriurheiluharrastuksensa karting-radoilta, joilla hänen lahjakkuutensa tuli ilmi. Nykyisin hän ajaa moottoriurheilun kuninkuuslajia F1:tä. Uransa aikana Kimi on onnistunut kahmimaan useita voittoja sekä yhden maailmanmestaruuden, joka on vuodelta 2007. Uransa aikana hän on ehtinyt edustaa myös monia talleja, kuten Sauberia, Ferraria sekä Lotusta. Kaikkiaan Kimi on ehtinyt osallistua jo yli 300:n F1-kilpailuun.