Moottoriurheilu vedonlyöntikohteena

Moottoriurheilu ja vedonlyönti ovat kulkeneet käsi kädessä heti siitä lähtien, kun ihmiset ovat alkaneet ajaa kilpaa. Vedonlyönnin näkökulmasta moottoriurheilussa on omat erikoispiirteensä, sillä muuhun urheiluun verrattuna moottoriurheilussa korostuvat tallien kuljettajavalinnat ja strategia, sekä ajoneuvon yksityiskohdat ja sääolosuhteet. Kyseessä on välineurheilun ääripää, ja kuljettajien sijoitukset ovat verrannollisia tallien budjetteihin ja käytössä olevaan tekniikkaan, koska ajoneuvoja koskeva säännöstö muuttuu lähes vuosittain. Vedonlyönnissä on poikkeuksetta etulyöntiasema sillä, joka ymmärtää lajin peruselementtien lisäksi myös perusteet ajoneuvojen tekniikasta, tallien yleisestä strategiasta ja tallien sisäisen nokkimisjärjestyksen aiheuttamista kuljettajavalinnoista kisan aikana. Vedonlyöntisivuista esimerkiksi suomalaisten suosima Unibet tarjoaa laajasti vedonlyöntiä Moottoriurheilu-osiossaan.

Vedonlyöntikohteita moottoriurheilussa

Moottoriurheilussa vedonlyönti tapahtuu hyvin suoraviivaisesti, koska lopputulokset ovat kuljettajakohtaisesti tarkkaan määriteltyjä ja pistelasku yksinkertaista. Voittajan puolesta veikkaaminen on perinteinen vedonlyöntimuoto, jossa lyödään vetoa kuljettajan tai tallin voitosta tietyssä kilpailussa. Moottoriurheilussa ei tunneta tasapelin mahdollisuutta, jolloin kertoimissa veikataan aina voittajan tai voittajien puolesta.

Kauden mestaruus ratkaistaan osakilpailujen voittojen ja pistesijojen perusteella. Voittaja on luonnollisesti se, joka kerää kauden aikana eniten pisteitä. Tallimestaruus on sama kuin kuljettajien mestaruus, mutta koska useimmilla talleilla on monta eri edustajaa, veikataan tässä kuskien yhteispistemäärän perusteella kauden kokonaisvoittajaa.

Kuljettajien välisessä sijoituksessa veikataan kahden tai useamman eri kuljettajan keskinäistä järjestystä joko yksittäisessä kilpailussa tai kokonaiskilpailussa.

Vedonlyönti tapahtumien mukaan

Moottoriurheilussa on mahdollista veikata myös tietyn tapahtuman todennäköisyyden mukaan. Mikä onkin virkistävä vaihtoehto ja olisi mielenkiintoinen lisä miesten jalkapallon em 2020 -turnaukseenkin. Tämä vedonlyönnin muoto on hauska lisä, jossa voittaminen on todellista sattumankauppaa. Mahdollinen tapahtuma, jonka puolesta voi lyödä vetoa, voi olla esimerkiksi kuljettajan keskeyttäminen. Tätä vedonlyöntimuotoa ei kuitenkaan suositella ainoaksi veikkauskohteeksi, sillä tässä urheilumuodossa voi tunnetusti tapahtua mitä tahansa.

Moottoriurheilun pääsarjat

Moottoriurheilun vedonlyöntiä aloitettaessa on tärkeä päättää, minkä lajin kisoihin alkaa panostaa. Vaikka kyseessä olisikin autourheilu yleisesti, on esimerkiksi rallin ja NASCAR-autoilun välillä suuria eroja. Tärkeimmät pääsarjat ovat:

  • Formula 1-sarja ei Suomessa esittelyitä kaipaa. Formula 1-sarja on maailman seuratuin moottoriurheilusarja, joka koostuu noin kahdestakymmenestä osakilpailusta. Kausi kestää vuosittain keväästä marras-joulukuuhun. Formula 1-sarjassa talleilla on kaksi kuljettajaa, ja tärkeimmässä osassa ovat kuljettajien henkilökohtainen pistesaldo ja valmistajien eli tallien omat pistesaldot kauden aikana.
  • Yhdysvaltalainen NASCAR on ovaalin muotoisella radoilla käytävä perinteinen moottoriurheilulaji, jonka kilpailuja järjestetään vuoden aikana yli 1500 kappaletta. Kisoja käydään lähes vuoden ympäri, mikä hyödyttää pitkäaikaista vedonlyöntiä. Koska kisa ajetaan eri pituisilla, mutta saman muotoisilla radoilla, on esimerkiksi mahdollisten ohituspaikkojen määrä kohtuullisen vähäinen. NASCAR:ssa ohitustilanteet tapahtuvatkin usein samoissa kohdissa kisapaikasta riippumatta.
  • Rallin tärkein sarja eli rallin MM-sarja on osakilpailuihin jaettu moottoriurheilusarja, jossa ajetaan kansainvälisesti osakilpailuja hyvin erilaisissa olosuhteissa. Sarjan osakilpailuihin kuuluu perinteisesti myös Jyväskylän MM-ralli Suomessa. Muihin moottoriurheilusarjoihin verrattuna rallikilpailut koostuvat eri etapeilla ajettavista erikoiskokeista. Rallin maailmanmestaruussarja on tunnettu myös näyttävistä ulosajoista ja erikoiskokeiden keskeytymisistä. Koska rallia ajetaan ulkoilmassa erilaisilla maaperillä, kisatuloksiin vaikuttavat keskeisesti myös maan pintamateriaali, kuten sora, asfaltti tai lumi, sekä vallitsevat sääolosuhteet.
  • Moto GP:n on moottoripyörillä käytävä moottoriurheilukilpailu, jonka eri luokkia ovat MotoGP-1, MotoGP-2 ja MotoGP-3 luokat. Kisoja ajetaan 18 kappaletta eri sarjoissa.

Vedonlyöntistrategiat tiivistetysti

Autourheilun vedonlyönnissä käytetään tavallisia strategioita. Yksi tärkeimpiä strategioita on tilastojen käyttö. Jopa yksittäisillä tekijöillä saattaa olla kuljettajan suoritukseen suuri painoarvo, joten dataa kannattaa hyödyntää niin paljon kuin siitä vain saa irti.

Kilpailuviikonlopuista annetaan erikseen erilaisia katsauksia, joissa kerrotaan tärkeitä asioita kilpailuun liittyen. Tällaisia ovat esimerkiksi sääolosuhteet, voittajasuosikit, aikaisempien vuosien saman radan kilpailujen tulokset sekä tallien strategia, kuten rengasvalinnat ja aika-ajojen tulokset. Kuljettajien suoriutumisessa tärkeimmässä asemassa ovatkin juuri aika-ajot, ja niiden perusteella määräytyvä lähtöjärjestys. Koska radat ovat kapeita, ja lähtö tapahtuu samanaikaisesti, on ohittaminen usein hankalaa. Ensimmäiset lähtösijat tuovat ajajalle merkittävän edun. Tämä on syytä pitää mielessä pohtiessa omaa viikonlopun voittajasuosikkia.