Ensimmäistä kertaa Nascar-kisoja seuratessa on helppo hämmentyä. Ovaalinmuotoisen radan seuraaminen saattaa vaikuttaa hyvin yksinkertaiselta ja jopa tylsältä, ainakin jos on tottunut Formula 1 -sarjan kisapaikkakohtaisiin ratoihin, joissa mutkia ja vaarallisia ohituspaikkoja on pitkin rataa. Nascar on kuitenkin vakiinnuttanut itsensä rapakon takana jopa toiseksi suosituimpana urheilusarjana heti amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan jälkeen. Yhdysvaltojen ulkopuolella tämä moottoriurheilu kuitenkin tunnetaan huonosti, ja Suomessa sen tietää moni korkeintaan Daytona 500 -tapahtumasta, joka on kauden ensimmäinen ja suosituin kilpailu. Tässä artikkelissa kerromme kyseisen moottoriurheilusarjan pääpiirteet.
NASCAR Sprint Cup Series
Nascarissa on useita eri sarjoja eritasoisille kuskeille ja talleille. NASCAR Sprint Cup Series -sarja tunnetaan myös nimellä Monster Energy NASCAR Cup Series. Kyseistä sarjaa pidetään Nascarin pääsarjana. Sprint Cupissa ovat tämän autourheilun suurimmat tähdet ja isoimmat tallibudjetit. Tässä sarjassa autojen maksiminopeus on yli 300 kilometriä tunnissa. Sarjassa ajetaan kaiken kaikkiaan 36 osakilpailua.
NASCAR Nationwide Series
Nascarin Nationwide Series -sarja eli NASCAR Xfinity Series toimii tämän lajin ensimmäisenä divarina, josta suurimmat tähdet siirtyvät usein Sprint Cup Series -sarjaan. Usein monet kuskit ajavat kuitenkin molempia sarjoja harjoitellakseen alemmassa sarjaluokassa vaativampia kilpailuja varten. Tämän sarjan autot ovat hieman kevyempiä ja tehottomampia kuin pääsarjan autot.
NASCAR Camping World Truck Series
Kyseessä on Nascarin erityinen lava-autoilla ajettava sarja. Tämän sarjan kautta monet tavoittelevat paikkoja Nationwide-sarjaan, mutta parhaat kuljettajat voivat päästä myös suoraan Sprint Cup Series -pääsarjaan. Tämän lisäksi Nascariin on viimevuosina tullut myös Yhdysvaltojen ulkopuolella ajettavia kilpailuja.
Nascarin perussäännöt
Nascarissa kuskit ajavat muutamaa erikoisrataa lukuun ottamatta ovaalin muotoisella radalla. Radan pituus vaihtelee puolesta mailista noin kolmeen mailiin ja kilpailun kokonaispituus vaihtelee kolmensadan ja viidensadan mailin välillä, joten kierroksia kertyy huomattavasti. Esimerkiksi suosituimmassa Daytona 500 -kilpailussa ajetaan kaksisataa kierrosta rataa, jonka pituus on 2,5 mailia. Kyseessä on laji, jossa kerätään Formula 1 -sarjan tapaisesti pisteitä osakilpailujen voitosta, mutta myös kierrosten johtopaikasta. Jos kilpailua johtaa vähintään yhden kierroksen, kuljettaja saa viisi pistettä, jonka lisäksi kuljettaja, joka johtaa kilpailua suurimman kierrosmäärän, saa viisi pistettä lisää.
Pistelaskujen perusteella määräytyvät kuskien sijoitukset kokonaispistetaulukossa, joka ratkaisee kauden voittajan. Koska yksi kuljettaja voi käyttää useita eri autoja kauden aikana, ratkaistaan kilpailusijoitusten ja johtokierrosten perusteella erikseen myös autokohtainen mestaruus.
Nascarin lähtöjärjestys määräytyy samalla tavalla kuin Formula 1 -sarjassa. Autot ajavat aika-ajokierroksia ennen varsinaista kilpailua, jossa nopeimman kierrosajan paaluttanut pääsee aloittamaan ensimmäisestä lähtöruudusta, toiseksi nopein toisesta lähtöruudusta, ja niin edelleen.
Nascarin liputussäännöt
Liputussäännöt poikkeavat muiden autourheilusarjojen säännöistä. Lippumiehellä ja lipuilla on suuri rooli Nascarissa. Lähtölippuna on vihreä lippu, kun taas valkoisella lipulla osoitetaan viimeisen kierroksen alkamista. Ruutulippu toimii samaan tapaan kuin muussa moottoriurheilussa, ja kertoo koska kilpailu on päättynyt.
Nascarin autot
Nascaria ajetaan tehdasvalmisteisilla henkilöautoilla, jotka on muokattu kilpailuolosuhteisiin sopiviksi. Käytettyjä automerkkejä ovat Chevrolet, Ford ja Toyota, jonka lisäksi moottoreilla ja renkailla on omat valmistajansa. Autoissa ei ole ikkunoita, ja tallit muokkaavat autojen kokoa ja painoa esimerkiksi asentamalla metallin tilalle hiilikuitukehikoita.
Autojen ajettavuus ja niihin tehdyt muutokset määräytyvät lähinnä sen perusteella, onko autolla tarkoitus ajaa vain ovaalinmuotoista rataa, jolloin autojen tulee voida kääntyä vain vasemmalle, vai ajetaanko autolla myös kahden suunnan mutkan kisoja. Autot voivat painaa yli 1500 kiloa, mikä tekee niistä noin kaksi kertaa painavampia kuin Formula 1 -sarjan autot. Kuitenkin Nascarissa autojen huippunopeus on jopa 340 kilometriä tunnissa, johtuen radan muodon aiheuttavasta kiihtyvyydestä ja autojen tehosta, joka on 700 hevosvoimasta tuhanteen hevosvoimaan asti.
Nascarissa varikkokäyntejä tapahtuu jatkuvasti, ja esimerkiksi renkaita vaihdetaan jopa 14 kertaa yhden kisan aikana. Yksi kisa kestää pääsääntöisesti nelisen tuntia. Nascarille kannattaa antaa mahdollisuus, etenkin jos on pitkään seurannut Formula 1 -kisoja. Tässä lajissa yhdistyvät amerikkalaisuuden perusteemat viihdyttävän autourheilun ympärille. Ellet ole ikinä katsonut Nascaria, suosittelemme aloittamaan Floridan Daytona 500 -kisasta.