Tietoa moottoriurheilun maailmasta

Tervetuloa sivulle!

Jos olet moottoriurheilun ystävä, olet oikeassa paikassa. Blackdiamond.fi-sivulla keskitymme moottoriurheiluun ja käymme läpi eri moottoriurheilulajeja, lajien historiaa ja varsinkin suomalaisten kuljettajien menestystarinoita moottoriurheilun saralla. Sivustolta löydät perustietoa moottoriurheilusta yleisesti, minkä lisäksi paneudumme tarkemmin pinnalla oleviin moottoriurheiluaiheisiin.

Moottoriurheilu on penkkiurheilua parhaimmillaan. Lajissa yhdistyvät kuskien fyysisten ominaisuuksien lisäksi ajoneuvon suorituskyky, jossa talleilla on merkittävä rooli. Moottoriurheilussa on useita lajeja, joissa ajetaan kilpaa sekä maalla, vedessä että ilmassa. Suomeen moottoriurheilu on levinnyt Ruotsin kautta, minkä lisäksi ruotsalaiset olivat ensimmäisiä ulkomaalaisia Suomen moottoriurheilukisoissa. Suomi on kansainvälisesti vertailtuna moottoriurheilun suurmaa, joka sekä pinta-alaansa että varsinkin asukaslukuunsa suhteutettuna on tarjonnut kansainvälisille moottoriurheiluradoille useita tähtiä. Näitä ovat olleet muun muassa Mika Häkkinen, Keke Rosberg, Jarno “Paroni” Saarinen, Kimi Räikkönen ja Tommi Mäkinen.

Erilaisia moottoriurheilulajeja

Moottoriurheilu voidaan jakaa suoosituimpien lajien osalta ajoneuvon mukaisesti autourheiluun ja moottoripyöräurheiluun. Autourheilussa suurimpia lajeja ovat formula-autoilu, ralliautoilu, kiihdytysautokilpailut eli drag racing, sekä offroad-autoilu. Pienemmistä autourheilulajeista suomalaiset ovat menestyneet hyvin esimerkiksi drag racingissa, ja tämän moottoriurheilulajin kotipaikaksi on vakiintunut Suomessa Alastaron moottoriurheilurata.

Moottoripyöräurheilu, etenkin ratamoottoripyöräily, on saavuttanut vankan suosion etenkin Italiassa, Espanjassa ja muissa Välimeren maissa. Ratamoottoripyöräilyä ajetaan moottoritilavuuksiltaan erilaisissa luokissa, jotka jakautuvat Moto GP-luokan lisäksi Moto2 ja Moto3-luokkiin. Moottoripyöräurheiluun sisältyvät ratamoottoripyöräilyn lisäksi enduro, motocross, trial-moottoripyöräily ja speedway.

Kansainväliset moottoriurheilusarjat ja suomalaiset kuljettajat

Formula 1 on suomalaisittain ehkä tärkein moottoriurheilusarja, ja formuloista onkin tullut jääkiekon ohessa yksi suosituimmista suomalaisten penkkiurheilulajeista. Suomalaiskuskeja on nähty F1-luokassa aina vuodesta 1974 asti. Rallin MM-sarjassa suomalaiset ovat olleet mukana jo 1950- ja 1960-luvuilta lähtien, ja rallin suuriin suomalaisiin kuuluvat Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen, joilla molemmilla on neljä maailmanmestaruutta.

Moto GP-sarjassa suomalaiset ovat menestyneet Mika Kallion, Jarno Saarisen ja Teuvo Länsivuoren johdolla useina eri vuosikymmeninä. Myös muissa pienemmissä moottoriurheilulajeissa on ollut paljon suomalaisväriä. Formula 1- veneilyssä mainetta on niittänyt Sami Seliö, joka on voittanut lajin maailmanmestaruuden kahteen otteeseen. Myös Motocrossissa on nähty paljon suomalaisväriä, ja esimerkiksi Motocrossin sisarlajissa Endurossa suomalaiset ovat voittaneet useita maailmanmestaruuksia.

Toivottavasti löydät sivuilta kiinnostavia juttuaiheita, joiden kautta pääset perehtymään moottoriurheilun maailmaan!